"Mindenki szeretne gyógyulásának aktív résztvevőjévé válni"-

beszélgetés Dancsné Balogh Kornéliával

Szeretném Nektek bemutatni Dancsné Balogh Kornélia gyógytornászt,természetgyógyászt, a Zalai Nyirokterápia megálmodóját, aki szakmaiságát úgy fogalmazza meg, hogy egy betegség nem az egyén többi szervétől elkülönítve jelentkezik, hanem minden összefügg vagy különböző rendszeren keresztül kommunikál egymással. Ez vezérli holisztikus megközelítésű gyógyító munkájában. Kérlek, beszélj egy kicsit Magadról, a munkádról, hivatásodról.

Hogy miért a daganatos betegségen átesett vagy azt megélő nők egészségének helyreállítását érzem küldetésemnek?

Írhatnék számtalan okot,

…családi érintettség

… a bennem lévő félelem és azzal való szembenézés általi felszabadulás

…történetükből, kimondott szavaik által felismerni azt ami minden nőben EGY

…magam is gyógyítottam a bennem élő nőt és gyógyultam általuk.

Nem boncolgatom, csak egyszerűen érzem és tudom, hogy őket kell felemelnem olyan módon ,ahogy általam a legjobban telik.

Gyógytornász végzettséggel rendelkezem , több szakterületen dolgoztam az egészségügyben majd az oktatásban. Akkori önmagam- a tanultaknak megfelelően – a részletekre koncentrált, miközben figyelmen kívül hagytam a mélyebb összefüggéseket. Bezárva egy rendelőbe falak, protokollok, keretek közé, a monotóniatűrésem határait feszegetve az elmém gyártotta a kérdéseket.

Ha ezt a testrészt kezelem ,mért változik egy szerv működése?Valamit nem veszünk észre?

Sokkal több dolog történik a testben érintés által, mint addig gondoltam. 12 év tapasztalattal rendelkezem, emlőműtött nők rehabilitációjában, érdekelt a sorsuk. Addig úgy gondoltam a ,, rákra”, mint ami elvesz, elválaszt, fájdalom, szenvedés, elmúlás, bizonytalan kimenetel. Az emlőrák talán minden más betegségnél nagyobb félelmet kelt a nőkben.

Felismertem ,hogy mindenki szeretne gyógyulásának aktív résztvevőjévé válni. Sok a csapda, tudományos  megalapozottságot nélkülöző félinformációk hamis ígéretekkel kecsegtetve, valamint a gyógyítók és a beteg közötti elégtelen kommunikáció szintén aláássa terápia sikerét.

Természetgyógyász végzettséget szereztem reflexológus szakvizsgával.

Munkád során olyan nők gyógyulását segíted, akik igen nehéz feladatot kaptak a sorstól. Hogy látod, fel vannak készülve a mai nők arra, hogy szembenézzenek magukkal, valóban holisztikus szemlélettel tekintsenek a problémára? Nagy remények és kihívások idejét éljük, rengeteg a gyors sikert kínáló ígéret, viszont az egészség helyreállítása nem olyan állapot, amit néhány hét, hónap alatt helyre lehet hozni. Olyan módszert kell választani, amelyik hosszú távon is jó egészséget teremt és tart fenn,a lassúbb, kíméletesebb de állandóbb nyeri a versenyt. Ha erőfeszítéseinket csupán egyetlen gyógyszerre, gyógymódra, terápiára, táplálékkiegészítőre összpontosítjuk, túlzottan leegyszerűsítjük, figyelmen kívül hagyjuk mind a betegség, mind a szervezet komplexitását. Gyakran kerül szóba a holisztikus egészség kérdésköre, melyről ha megkérdeznénk embereket mindenkinek más jutna eszébe. Sokan ide sorolnák az alternatív gyógymódokat mint például akupresszúra, gyógynövényekkel történő gyógyítás, táplálékkiegészítők szedése, különféle masszázs és relaxációs technikák , a lehetőségek tárháza végtelen ha mindegyiket még tovább bontanánk. Mondhatnám, hogy test-lélek-energetikai tengely oldaláról közelítek az egyensúly helyreállítására,de ez is egy kissé megfoghatatlannak tűnhet a beteg számára. Egy teljes értékű táplálék elfogyasztása, egy felszabadító mozgásforma, egy lelket emelő élmény, az egymást támogató közösségek ereje, melyet a hétköznapokba beillesztve gyakorlás által, szokássá fejlődik. Később ezek a szokások határozzák meg és formálják egészségtudatunkat. Számomra a közvetlen élmény alapú, megtapasztaláson és rendszeres gyakorláson alapuló eljárások egészségkoncepcióba történő beépítése jelenti a holisztikus szemléletet.

Sokat hallani az ösztrogéndominanciáról, ami a nők hormonális egyensúlytalanságát okozza. Mi a véleményed erről, valóban ilyen káros? A hormonrendszer szabályos működésének köszönhető az ember kiegyensúlyozott élete, minden érzelmi és fizikai megnyilvánulása. Az élet folyamatos megújulását a belső elválasztású mirigyek segítik. A belső elválasztású mirigyek által termelt hormonok a vér és nyirokrendszeren keresztül jutnak el a megfelelő helyre. Alul vagy túlműködés esetén olyan tünetek jelentkeznek, amelyekért az illető hormon felelős, de a zavar hatással van a többi szerv működésére is. A hormonok minden életfolyamatban aktívan részt vesznek,kapocs az agy és a szervezet között, egymást kiegészítve , segítve oda-vissza történő jelzéssel végzik feladatukat. A petefészek-mellékvese-pajzsmirigy tengely három létfontosságú egymástól függő rendszer. Ez a tengely biztosítja a női szervezet harmonikus működését. Ha a háromból egyiknél változás áll be, az elkerülhetetlenül érinti a többiek működését is. Ne menjünk távol, elég ha mostani életünkre tekintünk, világjárvány, megosztottság, távolságtartás, kiszámíthatalanság, létünk alapjai rendültek meg. Rendkívül jól szemlélteti ez a helyzet a szervezet stresszre adott válaszát. Ha a testet stresszhatás éri, erőteljes anti-stressz hormon(kortizol) termelésbe kezd, jól végzi feladatát vagy küzd vagy menekül minden szerv erre a két célra összpontosít, pihenésnek helye nincs. Hosszú távon viszont a mellékvese ezt a hatalmas igényt képtelen kielégíteni, a kortizol termelés lecsökken, szorongás, félelem, ingerlékenység, alvászavar, gyakori vírusfertőzések, szabálytalan menstruáció, lassúbb anyagcsere tünetei jelentkezhetnek. Ennek ellenére a rendszert működtetni kell, kortizolra van szükség bármi áron. A szervezet a rendelkezésre álló progeszteronból is kortizolt állít elő, a verseny még a két hormon között is tart, hisz egyazon receptoron keresztül jutnak el a célsejtekbe. A mellékvese fáradtság tünetein túl további hormonális egyensúlytalanságok lépnek fel az említett petefészek-mellékves-pajzsmirigy tengelyben. Csak néhány olyan hormon van a szervezetben, amely képes optimális szinten feladatát ellátni a mellékvesefáradtság állapotában. Ezért ha az ösztrogén blokkolja a progeszteron sejtekbe jutását, ösztogéndominancia alakulhat ki. Az első feladat az okok feltérképezése, miből származnak a stresszkeltők, életvezetés, táplálkozás, mentális hozzáállás, krónikus gyulladás.

Táplálkozzon
egészségesen!

Mozogjon, sportoljon rendszeresen!

Vizsgálja felül életmódját!

Hozza egyensúlyba hormonháztartását!

Teremtsen magának énidőt!

Mind az üresség és tehetetlenség szavai, mint Mátyás király meséjében az okos lány története, vittem is meg nem is, adtam is meg nem is, okosnak tűnő de értéket nem adó mondatok.

Mindennapi élet során, a nagy rohanásban, mit gondolsz, mit kellene még egy nőnek megtenni, hogy az egyensúlyi állapot közelébe kerüljön?

A keleti orvoslás vallja,- és én is-hogy amíg nem nyitunk ki egy ablakot a házon, nem tudunk ott rendet teremteni. Vagyis amíg a hozzánk fordulót nem beszéltetjük érzéseiről, gondolatairól nem tudunk hatékonyan gyógyítani. A folyamatot  magunkban kell elkezdeni, érezze a jószándékot, nyitottságot, adott pillanatban érte vagyok érzést. Ezt követei az okok feltérképezése, miből származnak a stresszkeltők,  milyen az életvezetés, táplálkozás, mentális hozzáállás, fenn áll -e krónikus gyulladás.

Maga a gyógyító munka egy láncolat, egymást követeik, egymásra épülnek a módszerek, ami legyen egy konkrét életmódváltás, táplálékkiegészítő, stresszkezelő technika, mozgásforma, melyek rendszeres alkalmazása és  gyakorlása készséggé, az szokássá, végül a mindennapokba beépülve életformává alakul.

 

Az életünk nem más, mint a vízen imbolygó csónak bizonytalanságának harmóniája.

 

https://zalainyirokterapia.hu/hu/kezelesek/

 

Ez az oldal nem része a Facebook.com oldalnak és semmilyen kapcsolatban nem áll a Facebook Inc.-el. A FACEBOOK a Facebook Inc szerzői tulajdonjoga.

NÉPSZERŰ KATEGÓRIÁK