PARABÉN

Találkoztam egy barátnőmmel, aki rákérdezett arra, hogy miért is nem jó egy átlagos tusfürdő, mert emlékezett rá, hogy évekkel ezelőtt meséltem róla.

Ledöbbentem..

Még mindig ilyen, ehhez hasonló tisztálkodási termékeket használ. Nem értem, miért. Pedig figyeli a világot, nyitott mindenre, törekszik a harmóniára, de akkor erre miért nem? Merült fel bennem a kérdés.
Mert még mindig keveset beszélünk róla.
Rövid leszek, de leírom a parabének lényegét!

PARABÉN: tartósítószer, melyet a kozmetikai ipar, a gyógyszeripar széles körben használ baktériumöló hatása miatt. Megtalálhatók samponokban, krémekben, borotválkozó gélekben, fogkrémben, dekorkozmetikumokban.

Az American Cancer Society által végzett 2004-es tanulmány szerint parabéneket találtak a mellszövetekben, majd egy 2005-ben végzett tanulmány szerint megállapítást nyert, hogy parabének növelhetik a szervezet ösztrogén szintjét.

HATÁSA

Összességében elmondható, hogy a parabének xenoösztrogénként működnek, a hormonháztartást negatív módon befolyásolja, a szervezetben eredendően fennálló finom harmóniát megbontja, a progeszteronok szintjét csökkentik. A progeszteron viszont a legfontosabb hormon a női termékenység fenntartása érdekében. Terhesség megtartó hormonnak is szokás nevezni.

Ezért nem ajánlott parabén tartalmú termékeket használni!

Felhasznált irodalom: https://en.wikipedia.org/wiki/Paraben

LEGNÉPSZERŰBB TERMÉKEK