PCOS

A női hormonális rendszer komplex folyamat, amelynek irányító központja az agy.

A női ritmusokat a petefészek, valamint a nemi szervek együttes működése szabályozza. A petefészek az agyalapi mirigy felügyelete alatt áll, a célszerveket (a méh, mell, petevezeték, hüvely) pedig a petefészek kontrollálja. Normális esetben – bár minden nőnél valamilyen szinten egyedi ciklusban – ezeknek a szerveknek a működése egy tökéletes ritmust vesz fel.

Mihez vezethet a hormonháztartás egyensúly-hiánya? A nőgyógyászati problémák egyik előidézője a ciklusharmónia zavarában keresendő. Két hormon vezérli az agyalapi mirigyet: a folliculus stimuláló-, és a luteinizáló hormonok. E hormonok felelősek az ösztrogének (tüszőérlelő hormonok), továbbá a luteinizáló (sárgatestépítő hormonok) előállításáért. Ezek tehát a méh és petefészek javára vannak. Az egyensúly felborulása esetén kellemetlen, esetenként erős fájdalmak, bő vérzéses panaszok léphetnek fel. Meglepő, de az alhasi fájdalom a felnőtt nők 30, a pubertáskorban lévő nők 60%-át érinti.

Hogyan mérsékelhetjük ezeket a nőgyógyászati problémákat? Orvosi szakkönyvek a probléma enyhítésére szintetikus progesztatív készítményeket javasolnak. A fájdalom enyhítésének, azonban léteznek, szelídebb gyógymódjai is, melyek rendszerint mellékhatások nélkül támogatják a folyamatokat.

Miért fontos ez a nőgyógyászati problémák kérdésében? A menstruációs zavarok, a ciklus anomália megterheli a női pszichét is, hisz a menstruáció a nőiesség fogalomkörébe tartozik, és ennek zavara érzelmi stresszforrás lehet, számtalan nő úgy élheti meg ezeket a nőgyógyászati problémákat, mint a nőiességen esett csorbát. Érdemes ezért olyan természetes alapanyagú termékeket előnyben részesíteni, amelyek csökkentik, illetve megelőzik a kellemetlen, a nőiesség megélését zavaró problémákat.

Jó hatással lehetnek, a sokrétű nőgyógyászati problémák enyhítésében, a különböző ajurvédikus gyógynövények, mint például a mexikói vad yam gyökér.

PCOS

A női hormonális rendszer komplex folyamat, amelynek irányító központja az agy.

A női ritmusokat a petefészek, valamint a nemi szervek együttes működése szabályozza. A petefészek az agyalapi mirigy felügyelete alatt áll, a célszerveket (a méh, mell, petevezeték, hüvely) pedig a petefészek kontrollálja.
Normális esetben – bár minden nőnél valamilyen szinten egyedi ciklusban – ezeknek a szerveknek a működése egy tökéletes ritmust vesz fel.

Mihez vezethet a hormonháztartás egyensúly-hiánya?
A nőgyógyászati problémák egyik előidézője a ciklusharmónia zavarában keresendő. Két hormon vezérli az agyalapi mirigyet: a folliculus stimuláló-, és a luteinizáló hormonok. E hormonok felelősek az ösztrogének (tüszőérlelő hormonok), továbbá a luteinizáló (sárgatestépítő hormonok) előállításáért.
Ezek tehát a méh és petefészek javára vannak. Az egyensúly felborulása esetén kellemetlen, esetenként erős fájdalmak, bő vérzéses panaszok léphetnek fel. Meglepő, de az alhasi fájdalom a felnőtt nők 30, a pubertáskorban lévő nők 60%-át érinti.

Hogyan mérsékelhetjük ezeket a nőgyógyászati problémákat?
Orvosi szakkönyvek a probléma enyhítésére szintetikus progesztatív készítményeket javasolnak. A fájdalom enyhítésének, azonban léteznek, szelídebb gyógymódjai is, melyek rendszerint mellékhatások nélkül támogatják a folyamatokat.

Miért fontos ez a nőgyógyászati problémák kérdésében?
A menstruációs zavarok, a ciklus anomália megterheli a női pszichét is, hisz a menstruáció a nőiesség fogalomkörébe tartozik, és ennek zavara érzelmi stresszforrás lehet, számtalan nő úgy élheti meg ezeket a nőgyógyászati problémákat, mint a nőiességen esett csorbát.
Érdemes ezért olyan természetes alapanyagú termékeket előnyben részesíteni, amelyek csökkentik, illetve megelőzik a kellemetlen, a nőiesség megélését zavaró problémákat.

Jó hatással lehetnek, a sokrétű nőgyógyászati problémák enyhítésében, a különböző ajurvédikus gyógynövények, mint például a mexikói vad yam gyökér.

Policisztás ovárium szindróma egy komplex anyagcserét is érintő hormonális egyensúlytalansággal együtt járó állapot.

PCOS több szervet is érintő funkciózavar, így támogatása is komplexen kezelendő.

A szénhidrát anyagcsere támogatása, a gyulladáscsökkentés és az immunrendszer erősítése éppoly fontos, mint a hormonális problémák megoldása vagy a hiányzó vitaminok, ásványi anyagok pótlása.
LIBIDÓBARÁT ÉS HÜVELYSZÁRAZSÁG STOP MINICSOMAG
PETEFÉSZEK CISZTÁK STOP NAGY CSOMAG

Tünetek, amelyek a PCOS-hez kapcsolhatók

Terméketlenség: a PCOS a leggyakoribb oka a női terméketlenségnek. Sok a policisztás petefészek szindrómától szenvedő nő tapasztal ritka ovulációt, vagy az ovuláció teljes hiányát, és ezért problémájuk lehet a teherbe eséssel. A PCOS-t gyakran kapcsolják össze a spontán abortusszal és a preeclampsiával is.


Elhízás: A hasonló korú, PCOS-ben nem szenvedő nőkhöz képest a szindrómában szenvedő nők jelentősen nagyobb eséllyel túlsúlyosak vagy elhízottak. Ezenkívül, a PCOS-ben szenvedő nők körülbelül felére jellemző a törzs elhízása, amely során a zsír a belső szervek körül és a hasüregi területen rakódik le, szemben azzal a zsírral, ami a combokon és a csípőn található. A zsír hasüregben való lerakodása összefüggésbe hozható a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a lipid rendellenességek magasabb kockázatával.

Inzulin-rezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség: A tanulmányok szerint a PCOS-ben szenvedő nők esetében nagyobb az esély az inzulin-rezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, mint a velük egykorú és azonos súlyú nőknél. Továbbá, a PCOS-ben szenvedő elhízott nők többsége és több mint a normális testsúllyal rendelkező nők fele inzulin-rezisztens és jelentős számú betegnél jelentkezett a 2-es típusú cukorbetegség, mire betöltötték a negyvenedik évüket.


Az acanthosis nigricans egy sötét, nehezen definiálható, bársonyos hiperpigmentáció, amely a tarkón, a hónaljakban, a belső combokon és a mellek alatt található. Ez az inzulin-rezisztencia tünete, amely magas inzulin szinthez vezet. Az inzulin bőrbe kerülése a hyperplasia állapotát, azaz abnormális mértékű bőrnövekedést eredményezi.


Az abnormális menstruáció a PCOS egyik legelterjedtebb velejárója. Ez magába foglalja azt, hogy egy ciklus több, mint 35 napig tart; a menstruáció négy vagy annál több hónapig tartó kimaradását; az elhúzódó menstruációt, amely lehet gyenge vagy erős is.

Túlzott androgén termelés: a megemelkedett androgén szint a PCOS egyik legfontosabb jellemzője. Az eredménye túlzott arc- és testszőrzet (hirsutizmus), felnőtt pattanás és férfi jellegű kopaszodás nőknél.

Policisztás petefészek: megnagyobbodott petefészek, amelyben több apró ciszta található, ultrahang segítségével lehet megtalálni.

A PCOS és az inzulinrezisztencia kapcsolata

Az inzulinrezisztencia és a PCOS szorosan egymáshoz  kapcsolódó probléma. Amennyiben inzulinrezisztencia áll fenn, a hasnyálmirigynek extra inzulint kell előállítania a vércukorszint normalizálása érdekében. Ez a magas inzulinszint és vércukorszint hormonegyensúlytalanságot idéz elő a szervezetben.

Inzulinrezisztencia esetén a petefészek több tesztoszteront és androgént termel, ezért tovább romlik a PCOS tünete. 

A PCOS fennállása esetén az orvos utasításait figyelembe véve, a helyes étrend kialakítása mellett további táplálékkiegészítők fogyasztása javasolt, melyek segítenek a hormonális egyensúly visszaállításában.

A szervezetben fennálló tápanyaghiány, gyulladás, vércukor probléma olyan stresszforrás, melyekkel sokan nem számolnak, azonban kezelésük elengedhetetlen.

Hatékony megoldást nyújtó táplálékkiegészítők segítenek a PCOS kezelésében. 

 

PCOS és az étkezési zavarok

PCOS mentén megjelenő táplálkozási zavarral kevesen foglalkoznak.
Egyes vizsgálatok azt igazolják, hogy a PCOS-ban szenvedők 21% -nál jelentkezik az étkezési zavar. Míg a PCOS nélkül az étkezési zavarban szenvedők mértéke mindösszesen csak 4 %.

Sokan nem beszélnek erről, félnek a megszégyenítéstől, de a probléma jelen van.
A PCOS- ban szenvedők körében gyakori a súlygyarapodásra való hajlam a megnövekedett inzulinszint miatt. Az inzulin valójában egy növekedési hormon, ami a szervezetet a raktározásra késztetni.

Beindul a mókuskerék. Hízás, lelkizés, fogyás, hízás, majd újabb diéta és fogyás.. és észrevétlenül megjelenik az étkezési zavar.
Sajnos nincs kimondottan erre vonatkozó kezelési protokoll, mivel nagyon összetett a probléma. Lélekgyógyász, dietetikus, orvos együttműködése sokat segíthet.

De önmagunkért annyit megtehetünk, hogy kicsit lazítunk a magunkkal szemben támasztott, vagy az életünk minden területét meghatározó világi trendek által kialakított elvárásainkon, és kicsit szabadabban élünk.

Forrás:
Kürti Gábor: Vitamin ABC
Earl Mindell: Vitamin Biblia
http://drbrighten.com
www.egeszsegbiro.hu
www.wtn.hu

AJÁNLOTT TERMÉKEK

Untitled Design (2)

BLOG

Untitled Design (2)

CSOMAGAJÁNLATOK

Untitled Design (2)